Praktik

En praktikplats kan vara ett bra sätt att känna av arbetslivet, lära dig massa nytt och få in en fot hos en potentiell arbetsgivare. Här har vi samlat några tips för hur du som blivande praktikant kan maxa din praktikperiod!

VÅGA KOMMUNICERA

Kommunicera med din handledare på företaget/organisationen. Dålig kommunikation leder ofta till att dina förväntningar blir någonting helt annat och att du sitter och rullar tummarna i frustration. Var ärlig med vad du kan och vad du vill kunna, och visa att du har inställningen att lära dig de sakerna du inte kan.

TA EGNA INITIATIV

Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar. Det är bättre att fråga tio gånger än att gå vilse en gång. Att kunna hitta lösningar, även om vägen dit är lång, är mycket bättre än att bara sitta och vänta på att få det serverat. Hemligheten bakom mer ansvar är att ta egna initiativ!

SÄTT UPP MÅL

Det är viktigt att du är tydlig med vad du vill få ut av din praktik. Det är lättare att uppnå dina mål om du och din handledare har en glasklar planering innan praktikperioden startar igång. Är de inte tydliga med vad som förväntas av dig eller vad du förväntas av dem är risken stor att det leder till både besvikelse och missförstånd. Träffa din handledare på ett fik och prata om syftet med praktiken, samt vilka förväntningar och förhoppningar ni har på varandra.

TA DET LUGNT
Kom ihåg att praktiken handlar om att du som student ska lära dig yrket. Ett företag/organisation förväntar sig att inte att du ska leverera som de erfarna heltidsanställda gör. Känn ingen stress eller ångest över att du inte klarar av vissa saker. Om något är svårt eller nytt: läs artiklar/dokumentation, fråga kollegorna eller titta på klipp på youtube i lugn och ro.