Tips för sparande

Att spara som student är inte alltid det lättaste. De flesta som studerar försöker överleva på studielån och bidrag samt tycker ändå inte att pengarna räcker till. Men finns det sätt att undvika att jämt behöva dra ner på vardagsutgifter? Funkar det att unna sig lite då och då? Med smarta knep är det faktiskt möjligt. Vi vill ge er budgettips för att få ihop sparandet som student. Alla ska ha möjlighet att spara!

1. Börja med att skapa en buffert. 

Spara minst två månaders löner/lån i ert konto för oförutsedda utgifter som kan uppstå i framtiden.

2. Tänk över ditt nästa inköp. 

Undvik impulsköp, fråga dig själv om du verkligen behöver det här? Ett tips är att fundera under en dag, oftast inser du att du har glömt bort det potentiella inköpet och inte behöver det

3. Sänk dina matkostnader. 

Storhandla vid färre tillfällen och planera matlådor. Hitta budgetrecept till matlådor online samt tips för mathandlingen, satsa exempelvis på mat med lång hållbarhet.

4. Glöm inte dina förmåner som student. 

Ibland går ju saker faktiskt sönder och du behöver hitta någon ersättning. Ett tips är att alttid kika på rabatter som Mecenat-kortet eller Studentkortet erbjuder! 

5. Kundklubbar. 

Precis som med student- och mecenatkortet kan du också gå med i kundklubbar för ytterligare rabatt, bonuspoäng och kuponger. Försök att hålla många av dina köp på samma ställe så att du kan samla ihop många poäng och få ta del av bonusar. 

6. Bostad. 

Om du kan försök att hyra boende med någon eftersom det kommer sänka hyrkostnaden och avgifter som TV och el. Förhandla också dina bostadsutgifter, hur många streamingtjänster behöver du egentligen? Använder du långvariga glödlampor?

7. Second hand och andrahandsköp.

Undvik att köpa allting nytt! Tradera, Tise, blocket och Facebook kommer bli dina bästa kompisar under studenttiden! Där hittar du nya möbler, kläder, cyklar etc., för ett väldigt bra pris. 

8. Använd begagnad kurslitteratur eller låna böcker.

Som student kommer du behöver mycket kurslitteratur, men glöm inte att du kan köpa det begagnad eller låna mycket från biblioteket. Bra för plånboken och för miljön!

9. Autogiro.

Lägg alla viktiga utgifter på autogiro, då har du koll på kostnader som dras varje månad. Använd ej avbetalning vid köp, det uppkommer onödiga räntor och  risken finns att du glömmer bort att betala utgifterna! 

10. Hitta ett extrajobb.

Om ni har tid vid sidan av era studier så kan det vara bra att hitta ett extrajobb. Det kommer ge dig erfarenhet och lite extra pengar för att kunna unna dig lite mer då och då.

11. Födelsedagar.

Önska dig prylar du behöver men inte vill eller kan köpa, nåt du kommer ha användning av, så slipper du köpa det själv och få onödiga saker du inte har användning av. 

12. Sätt upp mål.

Använd appar för att hålla reda på alla dina utgifter och hur mycket du vill spendera för varje typ av område. Detta kan hjälpa dig att sätta sparmål för varje vecka eller månad. Du kan till och med tävla med dig själv om hur mycket du kan spara. En rolig utmaning helt enkelt!

Dessa tips kan vara väldigt användbara, inte bara under studietiden utan även efter. Det kommer alltid finnas sätt att kontrollera dina utgifter, så oroa dig inte för mycket över din ekonomi. Allt löser sig om du har koll, sätter mål och har disciplin. Det bästa av allt är att du kommer ha matlådor för en hel vecka men även kunna unna dig en middag då och då på restaurang. Ett slutligt tips är att lev för guds skull inte på nudlar under hela din studietid, det är tråkigt, innehåller ingen näring och inbringar absolut ingen glädje i livet. Be clever and live a happy life! Vi lovar att det går…även under studierna.

Text av Sarah Tavakol

Publicerad av Emil Bjerenius