Academic Solutions x Smarter Mobility

Oskar studerar sitt till Civilingenjör och arbetar som studentmedarbetare på Smarter Mobility.
Vi har pratat med Oskar för att höra hur han upplever att det är att arbeta extra vid sidan av studier.

Vilka är de största fördelarna med extrajobb vid sidan om studier?

De största fördelarna enligt mig är att man växer väldigt mycket, både personligt och på ett yrkesmässigt plan. Man får upp större självförtroende och tar sig an mer uppgifter. Det ger också väldigt mycket energi att få parera sina studier med något annat vid sidan om. Jag får utöva mycket praktiska saker vilket är en skillnad från studierna där mycket är teoretiskt. Jag utvidgar mitt nätverk då jag är i kontakt med mycket nya människor. Och sist men inte minst så får jag även in extra pengar som drygar ut studentkassan. 

Vad är de största utmaningarna med att arbeta extra vid studierna?

De största utmaningar är att få ihop tidsschemat, att få ihop sin vecka på ett hållbart sätt utan att det blir för mycket, eller att det tar över. Det gäller att man lägger upp ett schema och lär sig att prioritera vad som ska göra nu eller senare. Jag får även sätta mig in i mer utmanande uppgifter, vilket är mycket lärorikt men kan också ses som en stor utmaning om man inte är varm i kläderna.

 

Vad gjorde att du blev intresserad av att arbeta extra vid sidan av studierna? 

Jag har tidigare elitsatsat inom idrott, rättaresagt badminton, vilket tog mycket tid och när jag valde att avsluta denna satsning så fick jag en hel tid tid över och eftersom jag tycker det är roligt med variationi vardagen så lockade ett extrajobb mig. Det ger mig även praktiskt erfarenhet i kombination till den utbildningen som jag läser, Civilingenjör i Industriell Ekonomi. Att kunna parera ett extrajobb vid sidan om studierna är perfekt, speciellt när det är varierat med tiderna, ca 5 timmar i veckan, det passar perfekt för mig. Både för plånboken, men också för att ständigt lära sig nya saker och utvecklas.

 

Vad innebär ditt extrajobb?

Jag arbetar som affärsutvecklare ungefär fem timmar i veckan, i mitt fall innebär det att jag hanterar företagets LinkedIn-konto och hittar nya leads till företaget. Företaget jag arbetar på är ett mindre företag vilket innebär att jag får möjligheten att arbeta när vår VD och även ta mer ansvar än jag tror att jag hade fått göra i en större organisation.

 

Hur tycker du det är att arbeta som studentmedarbetare? 

Att arbeta vid sidan av mina studier ger mig möjlighet att växa både på ett personligt och ett yrkesmässigt plan. Den största utmaningen kan ibland vara att få ihop tidsschemat, men med hjälp av ett extrajobb får jag verkligen möjlighet att lära mig strukturera upp mina dagar för att hinna med allt. Att arbeta som studentmedarbetare ger mig också möjlighet att utvidga mitt kontaktnät och skapa relationer med olika typer av människor vilket ger mig energi! Som studentmedarbetare är jag anställd på Academic Solutions och får därigenom lön för det arbetet som jag utför, så jag får alltså både värdefull erfarenhet och drygar ut studentkassan.

Skulle du rekommendera andra att börja jobba vid sidan om studierna? 

Det skulle jag verkligen göra för att man växer otroligt mycket som människa och att man får göra det praktiskt vid sidan om teorin. Det skapar självförtroende i det man ska ta sig an. Det har gynnat mig mycket, det som jag får via extrajobb kan inte riktigt mina studier ersätta. Det här praktiska ger mycket i det sociala och man får se hur man kan tillämpa sina teoretiska kunskaper man lärt sig från skolan i sitt arbete.

Hur har du upplevt samarbetet med Academic Solutions och Smarter Mobility?

Det har funkat jättebra, dels med Mats som är min chef på Smarter Mobility, samt Anna på Academic Solutions. Jag har kontinuerlig uppföljning med båda parter hela tiden och stämmer av läget, vad som ska göras och hur planeringen ser ut. Det gör att samspelet funkar så bra. Vi alla tre har ett bra samspel. Vi känns som ett väldigt starkt team.

"Extrajobb vid sidan om studierna ger mig praktiskt erfarenhet"

 

Vad är de största fördelarna med extrajobb samtidigt som studier?

De största fördelarna enligt mig är att man växer väldigt mycket, både personligt och på ett yrkesmässigt plan. Man får upp större självförtroende och tar sig an mer uppgifter. Det ger också väldigt mycket energi att få parera sina studier med något annat vid sidan om. 

Jag får utöva mycket praktiska saker vilket är en skillnad från studierna där mycket är teoretiskt. Jag utvidgar mitt nätverk då jag är i kontakt med mycket nya människor. Och sist men inte minst så får jag även in extra pengar som drygar ut studentkassan. 

 

Vad är de största utmaningarna med att arbeta extra vid studierna?

De största utmaningar är att få ihop tidsschemat, att få ihop sin vecka på ett hållbart sätt utan att det blir för mycket, eller att det tar över. Det gäller att man lägger upp ett schema och lär sig att prioritera vad som ska göra nu eller senare. Jag får även sätta mig in i mer utmanande uppgifter, vilket är mycket lärorikt men kan också ses som en stor utmaning om man inte är varm i kläderna.

Vad gör du på ditt extrajobb?

På mitt extrajobb jobbar jag med fokus på hållbarhet, affärsutveckling, digital marknadsföring, hitta nya potentiella kunder, hitta nya leads, bokar möten och är en del i olika projekt. Så man kan säga att det är väldigt blandat i olika kategorier, vilket är väldigt lärorikt och kul. 

Vad ser du för fördelar i ditt arbete på Smarter Mobility?

Det är ett mindre bolag vilket gör att jag kommer nära olika processer och jag får även nära jobbrelationer. Jag arbetar i tätt samarbete med CEO och får allt mer ansvar vilket är en stor fördel i mitt lärande och den utvecklingskurva som jag vill ta.