Pandemins påverkan på studier och studentlivet

Våren 2020 tvingades världens skolor och universitet att inom loppet av några veckor stänga och börja bedriva undervisning digitalt. Enligt UNESCO stängde lärosätena helt och hållet i 185 länder i april 2020 och nedstängningen drabbade mer än 1000 miljoner elever runt om i världen. Utvärderingen av hur dessa åtgärder har påverkat barns och ungdomars lärande och kunskapsinhämtning har nyss påbörjats och kan helt förändra hur vi ser på utbildning och kunskapsinlärning. 

I Sverige ålades den digitala undervisningen bara gymnasieskolor och universitet. Allt tyder på att undervisningen på universitetsnivå har fungerat bättre än den på gymnasienivå, eftersom äldre elever har större mognad och självdisciplin. Men det är ensamheten som innebär störst utmaningar för studenters psykiska och fysiska välmående. Studenter har följt lektioner från kaféer, bibliotek, köpcentrum, och en del säger att de aldrig helt har lämnat sängen. Många vittnar om att de mår dåligt av att inte komma hemifrån och träffa kompisar. Under året har en ny grupp utsatta studenter och elever växt fram – myndigheterna varnar för ett kunskapstapp som kommer bli svårt att ta igen. Många studenter säger att distansundervisningen har inneburit att många har svårt att hänga med på lektionerna, får ökade koncentrationsproblem, längre pluggdagar, fler inlämningsuppgifter och blir mer ensamma. 

I och med att vi befinner oss i en speciell tid så har Vi på Academic Solutions samlat några förslag på aktiviteter inom olika teman som kan genomföras på ett corona säkert sätt och som riktar sig till studenter. Det är viktigt att vara fysiskt aktiv även om man inte vill gå på gym under dessa tider, att vistas i naturen kan vara ett sätt att träffa andra, exempelvis starta en promenadgrupp som ses regelbundet. Det finns många naturreserverat runt Lund och en kan ladda ner Naturkartan (app) som bra hjälp för att hitta ut i naturen. 

Ett annat bra sätt att träffa andra, även personer som en inte känner sedan tidigare, är genom bokcirkel, yoga eller att laga mat ihop via Zoom. Genom en bokcirkel träffas nya personer som har samma intresse och yoga är en bra aktivitet för att motverka allt stillasittande.  En cook-along är ett roligt och inspirerande sätt för att dela recept och lära sig laga ny mat. Det kan också hjälpa att äta nyttigt genom stödet och tips man får i en grupp av likasinnade.

Men det finns också fler positiva effekter av den sociala distanseringen som en inte ska förbise. Utegym har börjat bli populärt, likaså att följa träning online och här har gymkedjorna varit snabba med att anpassa sin träning och klasser till online scenario. De har också skapat appar där en kan få träningstips, klasser och läsa artiklar om allt som har med hälsa och välbefinnande att göra.

Intresset för kost och att äta rätt och regelbundet har också ökat. Kanske har fler studenter börjat laga mat själva, istället för att äta ute. Och kanske kan det till och med för den introverte vara lättare att våga ta kontakt med okända medstudenter online än i verkliga livet. Men faktum kvarstår – att den sociala distanseringen under ett år har förändrat oss, vårt sätt att studera och umgås med varandra.

Eftersom studenter fortsätter att studera kan det vara fördelaktigt att bilda en zoom plugg grupp som träffas regelbundet för att hindra uppskjutandet av uppgifter. Det kan vara korta samtal, en kvart i veckan för att kolla hur det går eller så kan det vara ett samtal på flera timmar där man går igenom vad man gjort den senaste veckan och vad man behöver hjälp med.

Dock är det viktig att komma ihåg att varje dag inte måste vara ”carpe diem”. Det är okej att ibland bara ta ett steg tillbaka och andas, titta på Netflix och slappna av. Men det är viktigt att inte glömma att det finns sätt att träffa både gamla kompisar och nya bekantskaper på helt nya forum on-line. Saker som vi innan inte trodde var möjligt att göra via zoom har nu blivit en del av vår vardag och det funkar.

Text av Sarah Tavakol

Foto Emil Bjerenius