I Oroliga Tider

Under de senaste åren har det varit oroligt runt om i världen. Vi har gått igenom en pandemi, mordet av George Floyd, jordbävning på Haiti, etiopiska–sudanesiska sammandrabbningar… och nu den ryska invasionen av Ukraina. Det råder ingen tvekan om att människor över hela världen oroar sig, konflikter och våld har setts alldeles för många gånger.

Det är lätt att känna sig hjälplös och förtvivlad när vi på håll ser katastrofala händelser runt om i världen. Men hur kan då vi som människor hjälpa till i oroliga tider? Hur kan vi påverka även om vi inte är på plats? Det är frågor som ofta cirkulerar i våra huvud när katastrofer inträffar. Den goda nyheten är dock att det finns fler sätt att hjälpa till på, ”with knowledge comes power” som Sir Francis Bacon en gång sa. 

Ett första steg kan vara att inte fastna vid allt vi läser och ser på sociala medier. I tider av kris och osäkerhet är många av oss nämligen uppmärksamma på nyheterna och letar efter svar. Och hör och häpna: mycket av det vi läser och tar del av i nyhetsflödet, särskilt på sociala medier, är ogranskat och sprids vidare. Trots detta så fortsätter vi att scrolla, fenomenet kallas för ”doomscrolling”.  Om du doomsurfar kan det vara dags att ta ett steg tillbaka och fråga dig själv om allt verkligen stämmer som du ser. Eftersom våra flöden svämmar över av olika berättelser om händelser är det viktigt att faktagranska. Se till att informationen som publiceras och delas representerar situationen på ett sanningsenligt sätt så att felaktig information inte sprids. 

När du har checkat av ovan är nästa steg att behålla lugnet. Det är viktigt att komma ihåg att du är som mest rationell när du är lugn. Försök att finna lugn i att det alltid finns möjlighet att hjälpa till även om du känner dig långt borta.

Det finns flera sätt att hjälpa folk som fallit offer för konflikter, krig och katastrofe. Till exempel kan du donera eller volontärarbeta. Hjälp till i den utsträckningen du kan. Du kan bli månadsgivare eller donera saker du inte behöver eller förbrukningsvaror. 

Det finns även möjligheter att volontärarbeta på lokala eller globala organisationer där du kan hjälpa till med insamling av donationer, fältarbete, administration, förnödenheter etc. De olika organisationerna är bland annat Rädda Barnen, UNCHR, Röda korset, UNICEF och International Rescue Committee. Det är också de organisationer som du kan skänka pengar till.

Vi har gång på gång sett hur naturkatastrofer, krig, och konflikter kan utsätta samhällen hårt. Genom att spela vår roll i att tillsammans hjälpa till, kan vi dra vårt strå till stacken och göra skillnad för dem som drabbas mest.  Glöm inte bort att stötta och finnas där för varandra, även om vi inte är de direkt drabbade kan vi må psykiskt dåligt över det som händer. Tillsammans är vi starka.

Text av Sarah Tavakol

Publicerad av Viktor Cederholm