Nytt år, Nya Restriktioner

Från och med 12 januari 2022 har nya COVID-19 restriktioner införts och hemarbete är här för att stanna. När sociala interaktioner med kollegorna försvinner och anställda fortsätter med hemarbete finns det risk att anställdas motivation försämras. 

För att hjälpa dig att hantera detta fjärrstyrda sätt att arbeta, har vi sammanställt 6 tips om hur du håller motivation uppe trots distansen!

Klä dig för jobbet

Även om det kan vara frestande att stanna i pyjamasen så se till att klä på dig och göra dig redo för din arbetsdag. Detta kommer få dig att känna dig mer vaken och redo att ta itu med dagen. Efter några timmars sittande i din säng kommer du förmodligen att börja känna dig suddig och mindre produktiv. 

Skapa en dedikerad arbetsyta

Du kan känna dig lockad att arbete i sängen, det är ju förmodligen det mest bekväma utrymmet i huset. Men när du associerar din säng med arbete kan det störa din sömn och motivation. Se till att skapa en arbetsyta någon annanstans. Köksbordet eller ett skrivbord i hörnet kan vara bättre alternativ!

Stäng av notiser på sociala medier medan du arbetar

Är du någon som har svårt att komma tillbaka till uppgiften varje gång du blir avbruten? We all are! 

Du kan behålla motivationen genom att begränsa de distraktioner och avbrott du upplever. Detta kan innebära att du tystar dina telefonaviseringar och enbart kollar din privata e-post en gång i timmen. Eller placera din telefon på ”Stör ej” tills du har slutfört en uppgift. Du kan även helt enkelt lägga telefonen i ett annat rum.

Ta micro-pauser

Pauser är viktiga för att öka produktiviteten. Om du inte ger dig själv tid att vila och återhämta dig under dagen kan du bli trött på eftermiddagen. Se till att ta en hel lunchrast och försök hålla dig borta från din dator under tiden. Du kommer att känna dig mer energifylld när du återvänder till ditt skrivbord för att ta dig an resten av arbetsdagen. 

Hitta en daglig rutin

Rutiner är kraftfulla beteendemetoder som kan hålla dig på rätt spår och motivationen uppe. Att skapa regelbundna rutiner för dig själv när du arbetar hemifrån är viktigt. Ställ in en väckarklocka och schemalägg ditt arbete och dina pauser. Ha träningsredskap eller vikter, gör knäböjer, ta en promenad, eller skapa ett provisoriskt stående skrivbord (strykbrädan är ett hett tips)!

Ställning och ergonomiska övningar

Om du inte har tid för att ta en lunchpromenad eller köra en kort hemmaträning, så är det viktigt att göra enkla ergonomiska övningar. Försök att sitta vid ett bord och använd en bekväm stol som tillåter dig att sitta med rak rygg. Du ska ha minst en armlängds avstånd mellan ditt huvud och skärmen. Undvik att sitta längre än en timme åt gången, ta en paus på cirka 10 minuter per timmes sittande. Sträck på dig, stöd händerna vid ryggslutet och luta bakåt, eller lyft upp armarna framåt och uppåt. Det finns flera övningar du kan hitta online för att undvika påfrestningar på din kropp!

För många har återgången till arbetsplatsen varit mycket efterlängtad för social interaktion och ökad motivation. Att hålla sig motiverad när du jobbar hemifrån är en utmaning.  Vi vet att det är kämpigt, men håll ut! Vi är många som sitter i samma båt och vi får hjälpas åt att göra det bästa av situationen. En början är att kanske ta till sig något av tipsen vi listat ovan. 

Stay safe, stay productive!

Text av Sarah Tavakol

Publicerad av Viktor Cederholm