Ännu en artikel om Covid-19... Men kanske den sista?

Det är dags att öppna upp Sverige igen, dags att börja kramas och skaka hand– men på egen risk så klart. Den 9:e februari 2022 bestämde sig regeringen att släppa alla restriktioner och klassa covid-19 som en icke allmänfarlig sjukdom.

Efter att restriktionerna släpptes har många företag sakta men säkert börjat välkomna sina anställda in på kontoret igen. Dock kommer stora delar av arbeten, t.ex. möten, fortsätta att genomföras digitalt, vilket betyder att vi fortfarande kan sitta i pyjamas medan och jobba hemifrån! Vi får nog även ett tag framöver räkna med en och annan incident. Vi kommer fortsätta be kollegor att stänga av sina mikrofoner, förklara hur man delar skärm och berätta att vi kan se att de sitter i kalsonger. Lite skratt har vi som tur är ändå kunnat få under pandemin!

Humor kan anses vara en motståndskraft. Genom tuffa tider har humorn hjälpt oss att hålla humöret uppe och fly till en egen liten värld, bortom allt det elände som pågått. Vi kan ju inte frångå alla covid-skämt som drogs av kollegor varje vecka, eller alla memes som gick virala. Alla kunde relatera trots skillnader i livet. Många har trots allt haft liknande erfarenheter och memes och feel good videos har hjälpt oss inse att vi inte varit så ensamma som det kanske ibland har känts.

Minns ni alla memes om chefer och lärare som ”fastnade” med olika Zoom-bakgrunder? Eller alla barn som sprang in medan deras föräldrar hade möten? Vissa hade chefer som såg ut som en potatis ett helt möte och andra hade barn som sprang in och informerade alla att ”pappa bajsar”.

Kim Kardashian på Met Galan, blockeringen av suezkanalen, sea-shanty Tik Tok, Bernie Sanders med sina vantar, möten som kunde varit ett mejl, etc., är alla perfekta exempel på memes som höll vårt humör uppe. Sociala medier blev något av ett utlopp för många under pandemin och folk från hela världen kunde delta.

Våra barnbarn kommer troligtvis få sitta och lyssna på våra covid-historier medan vi visar dem memesen, egentligen ett fantastiskt bondingmoment! Men som vi alla vet har ingen lidit så mycket som våra egna farföräldrar. De älskar att berätta hur de fick gå 10 km för att komma till skolan och att på deras tid fick man minsann inte göra vad man ville. Däremot kommer våra barnbarn få höra hur otroligt jobbigt det var att sitta hemma i pyjamas medan man jobbade hemifrån och beställde Foodora.  

Nu när vi är förbi covid-tiden, eller i alla fall ser ljuset av tunneln, blir nog inte pandemin ett huvudämne i samtalen längre. Covid kommer anses som en vanlig influensa och inte längre klassas som det viruset som utvecklade vår internethumor.  Vi får såklart inte glömma bort det elände som många varit med om och alla liv som pandemin har tagit”, men vi kommer nog att få se ett skifte där vi nu kommer fylla våra dagar med det gammalmodiga vädersnacket efter hand som distansarbetet trappas ner. Det är dags att börja ett nytt kapitel i våra liv där vi säger hejdå till Covid-19 och börjar skapa nya memes-trender. Pandemin är ju ändå soooo 2021.

P.S: Det är viktigt att vi fortfarande tar hand om varandra under denna tid. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk. 

Text av Sarah Tavakol

Publicerad av Viktor Cederholm